TIIKERIHAI MÅ

Muistoissamme 05.03.2004-10.02.2007

Komea oriimme menehtyi vanhuuteen reilun 20 vuoden iäss.

Kaipaamaan jää koko Itä-Laakson väki

_________________________________

Virallinen nimi: Tiikerihai MÅ Rekisterinumero: Tikru, VH-5256
Syntymäaika: 05.03.2005, Kasvattaja: Karkki K.
Sukupuoli: Ori Rotu: Suomenpienhevonen
Säkäkorkeus: 147 cm Koulutustaso: HeA, re 100cm, valj.
Omistaja: Natalie V. Painotus: Valjakkopainotteinen

_________________________________

LUONNE

Tikru on luonteeltaan utelias ja hieman villikin, mutta näin oriiksi suhteellisen rauhallinen jos alkaa ajattelemaan oikein tarkkaan. Se on varsin ihmisrakas herra ja on heti kerjäämässä huomiota, kun joku sattuu sen näköpiiriin- Tikru rakastaa vettä todella paljon ja aina kiertämässä kaikki vesilammikot läpi mitä sattuu eteen tulemaan, oikea vesipeto Tikru on, eikä mikään hevonen. Lisäksi tämä poika sattuu olemaan kova ruuan perää ja tutkii kyllä kaikki taskut ja paikat jos vaikka jostain löytyisi jotain herkkuja. Kannattaa siis olla varovainen meidän uteliaan pojan kanssa.

Hoitaessa oikein mukava ja nauttii siitä, kun saa olla hetken huomion keskipisteenä. Harjata kannattaa oikein paljon, sillä siitä Tikru tykkää myöskin. Silmät ummessa herra voisi seisoa vaikka koko päivän paikallaan ja nautiskella. Satulan & suitsien kanssa ei ole esiintynyt minkäänlaisia ongelmia, kuitenkin kannattaa se satulavyö muistaa tarkistaa ennen kuin selkään nousee. Kavioiden kanssa Tikru saattaa olla hieman jääräpäinen, se kun ei millään ilveellä haluaisi, että kauniita kavioitaan putsattaisiin. Joskus tähän hommaa vierähtää pieni hetki, mutta ei ole vielä kertaakaan tullut vastaan sitä päivää ettei kavioita olisi saatu koskaan puhtaaksi ;)
Taluttaessa Tikru kulkee normaalisti suhteellisen kiltisti vierellä paitsi jos on tammoja lähellä tai herkullisen näköisiä ruohotupsuja. Tammoille Tikru tykkää esitellä itseään ja joskus se voi olla kunnon showkin. Ruohotupsuja ori tyytyy vain nappaamaan matkalleen mukaan evääksi.
Tarhasta Tikrua hakiessa saa olla ovela, varsinkin vähän sateisella säällä (arvatkaan vain onko mukava sen jälkeen putsata ori puhtaaksi?). Herra ei millään tahtoisi tulla talliin takaisin. Ensimmäistä kertaa, kun Tikrua tarhasta hakemassa voi aikaa mennä mukavasti toisen kiinni saamiseen. Pitää vain tietää oikeat keinot millä oriin saa kiinni, herkkupalat.

Ratsastaessa saattaa joskus mennä hermot hevoselta, samoin kuin ratsastajalta. Kun joskus Tikrulla on noita päiviä ettei nyt huvita mikään ja minä teenkin niin kuin itse haluan, eli siis se voi olla mitä vain. Tikrulla kyllä pärjää hyvin jos on vain päättäväinen eikä anna periksi, niin nopeasti se oppii kuka on pomo. Askeleet Tikrulla on ihan hyvät, harjoitusravissa voi olla hankala istua, mutta ei se kuitenkaan mistään huonommasta päästä ole.
Tikrun kanssa painotamme pääasiassa valjakkoajoon, sillä ori on paljon säyseämpi kärryjen edessä kuin satula selässä. Ei tietenkään ole mikään mahdottomuus mennä koulu tai esteitä.
Esteillä Tikru saattaa olla hieman ylivilkas ja painella esteiden yli miten sattuu. Ratsastajalta vaaditaankin tässä lajissa paljon, niin taitoa kuin pitkiä hermoja. Koulu sentään menee vähän paremmin, oriilla on vähän enemmän keskittymiskykyä tähän hommaan.

_________________________________

SUKU

Sympatian Kovakasvo
YLA1, VVJ II
Ch S.S. Alaston Aurinko
YLA2, KRJ II
Varjopoika
Uni-Tyttönen
Ratsukartanon Pikku Kirsikka
N.I.N. Komea Kuvatus
K.C Pikku Piitu
Ikiajan Heleiaa
LD Virne
Keijun Rentukka
ERK Vallaton Viivi
Amorin Sydäntensärkijä
Ch CT Kummitus-Sielu
KRJ II
MMS Ajatelma


Tikrun isästä Sympatian Kovakasvosta ei ole tietoa nykyisestä olinpaikasta tai sivuista. Tämä hieno ori on kuitenkin ollut valjakkopainotteinen ja saavuttanutkin VVJ:n laatuarvostelussa VVJ-II - palkinnon. Ori on myös palkittu YLA1 - palkinnolla. Se on valjakon lisäksi kilpailut myös esteitä ja koulua muutamat kilpailut. Isänisän S.S. Alaston Aurinko on palkittu Ch - arvonimellä. Se on myös saavuttanut YLA2 - palkinnon ja KRJ-II - palkinnon. Ori on siis ollut koulupainotteinen ja kiertänytkin kisoja ihan mukavasti. Myös näyttelyissä oria on nähty. Jälkeläisiä tällä oriilla on paljon, varsinkin tamman FNS Arkajalan kanssa. Isänisänisä Varjo-Poika on tuntematon, perussuomenhevosori. Se on kapasiteetiltaan ollut huippuluokkaa, sillä koulua on menty vaativa a - tasolla ja esteitä ratana 110 cm. Isänisänemä Uni-Tyttönen on ollut viisas ja rauhallinen tamma. Se on koulutustasoltaan ko vaativa b ja re 90 cm. Eli koulupuolelle kallistunut. Isänemä Ratsukartanon Pikku Kirsikka on vähän kisannut suomenhevostamma. Se on tasoltaan ko helppo a ja re 110 cm. Sekä esteitä ja koulua on tamma kilpaillut. Isänemänisä N.I.N. Komea Kuvatus on taas estepainotteinen ori. Kapasiteettia sillä olisi vaativa b - tasolle asti, mutta innostus puuttuu. Esteitä ori menee ratana 110 cm ja onkin esteitä pääasiassa kilpaillut.

Emä Ikiajan Heleiaa on edesmennyt suomenpienhevostamma. Se toimi elinaikanaa yleisratsuna kisaten sekä esteitä (re 90 cm) sekä koulua (helppo b), myös muutamat kenttäkilpailut tamma on käynyt. Luonteeltaan tamma oli todella kiltti ja reipas. Emänisän LD Virneen nykyisestä olinpaikasta ei ole mitään tietoa. Se on kilpaillut pääasiassa kenttää, esteitä ja koulua, mutta on opetettu myös ajolle. Myöskään emänisänisästä Keijun Rentukasta oli edes sivuja tiedossa. Emänisänemän ERK Vallaton Viivin jotkin vanhat sivut löytyivät. Tamma on palkittu kantakirjaan II - palkinnolla ja on kilpaillut esteitä, kenttää, koulua ja jopa valjakkoa! Emänemänisä CT Kummitus-Sielu on saanut Ch - arvonimen ja on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-II palkinnolla. Emänemänemä MMS Ajatelma on suloinen suomenpienhevostamma, joka on kilpaillut koulua tasolla vaativa b ja esteitä ratana 100 cm.

_________________________________

JÄLKELÄISET

tamma Suvisade VOE, synt 13.7.'06, isä: Sydänyön Suomineito
tamma Sydänyön Varjo VOE, synt 28.8.'06, isä: Sydänyön Suomineito

_________________________________

KILPAILUT

Kaikki kilpailut

Kisoja yhteensä: 36
Sijoitukset yhteensä: 5
  >> valjakko: 5
  >> esteet: 0
  >> koulu: 0

valjakkoajo
04.8. / VVJ valjakko / Memorable / Avoin ponivaljakko / 4/20
17.6. / valjakko / Ionic / Avoin ponivaljakko / 1/7
13.5. / VVJ valjakko / FSRa / Avoin ponivaljakko / 5/40
6.5. / VVJ valjakko / Nina Hedman Warmbloods / Avoin ponivaljakko / 5/28
22.1. / VVJ valjakko / St. Henrichs / Avoin ponivaljakko / 2/15

esteratsastus
-

kouluratsastus
-

muut
-

_________________________________

Ulkoasun © Emma
Kuvien © Natalie V.
Tekstien © Natalie V.