Liinahaan Uinuva

Muistoissamme 01.12.2005 - 29.11.2007

virtuaalihevonen - a sim game horse

_________________________________

Virallinen nimi: Liinahaan Uinuva
Kutsuma nimi: Jaakko
Rekisterinumero: VH-05257
Syntymäaika: 01.12.2005

Rotu: Suomenpienhevonen
Sukupuoli: Ori
Säkäkorkeus: 146 cm

Kasvattaja: Liinahaka / Asta R.
Omistaja: Natalie V.

Koulutustaso: He A, re 100cm, me 90cm, ei painotusta

_________________________________

LUONNE

Jaakko paljastaa kyllä sukupuolensa erittäin nopeasti luonteestaan. Vaikka se on hyvin orimainen, sillä on silti kultainen sydän. Jaakko rakastaa olla huomion keskipisteenä ja sitä saa olla aina rapsuttelemassa, joka paikasta. Ori osaa olla myös hyvin mustasukkainen ellei sitä huomioida tarpeeksi, silloin voi olla korvatulpat mukava asia.

Tammoille Jaakko on aina esittelemässä itseään ja varsinkin taluttaessa kannattaa olla varuillaan, kun ori pääsee vauhtiin. Kunnon macho-ori . Hirnuu ja steppailee ja vähän muutenkin esittelee aina itseään. Jos on vapaana niin vetää kunnon pukkilaukkaa ympäri laidunta. Huhhuh. Siinä vasta kyllä menoa.

Hoitaessa Jaakko on jopa mukava. Herra oikein nauttii siitä, että joku on hiplaamassa sitä. Joskus kyllä saattaa olla, että pitää varpaitaan varoa, kun tämä ori on aika sählääjä muuten hoitaessa. Kannattaa sitoa tiukalle, ettei vain tule sairaalareissua, kun iso ori talloo varpaat. Satulointi sujuu hyvin ilman suurempia ongelmia, mutta joskus ori on sillä päällä ettei nyt lähdetäkään mihinkään ja vetelee päätään mahdollisimman ylös, liikkuu niin ettei satulaa saada selkään ja mitä kaikkea vielä. Kavioiden putsaus sujuu ongelmitta ja yleensä ovatkin jo kaviot ylhäällä, kun Jaakko huomaa olevan sen aika. Tämä on mukavaa vaihtelua niille, jotka tahtovat vain pitää kavionsa maassa. Kengittäjän kanssa ei tule oikein koskaan ongelmia, jos joku on rapsuttamassa Jaakkoa, mutta muuten voi olla, että herra alkaa pitkästymään ja steppailemaan. Eläinlääkäriä ori vähän kammoksuu ja piikkejä suorastaan pelkään jostain syystä. Pitää aina huomaamattomasti tehdä rokotukset.

Jos ratsastaja ei pysty olemaan tarpeeksi päättäväinen niin Jaakko kyllä lähtee omille reiteilleen heti. Oriilla on tapana tehdä omia testejään testatakseen kumpi on pomo, se vai ratsastaja. Myöskään pukitukset eivät ole mitään uutta Jaakon kohdalla. Ei mitään kamalan vakavaa ja vaarallista sinänsä, kyllä se asettuu siitä kunhan jaksaa vain jatkaa. Kun ollaan saatu Jaakko rauhalliseksi niin sillä on ihan mukava mennä. Laukatessa saa hiljennellä reilusti Jaakon vauhtia, kun se meinaa yltyä vähän kovaksi. Varsinkin tammojen lähellä ratsastaessa meno on hmm korvia huumaavaa, ellei sitten selässä ole hyvä ratsastaja, joka saa menon hillityksi.

Esteratsastus on Jaakon mieleen. Innokkuutta ja kiinnostusta esteitä kohtaan löytyy tältä oriilta, lisäksi hyppytyyli on mitä parhain. Joskus vain säheltää liikaa ja pudotuksia syntyy, mutta kyllä nekin pois jäävät, kun tarpeeksi keskitytään. Tiukat kaarteet sujuvat hyvän lämmittelyn jälkeen sujuvasti. Joskus kyllä Jaakko vähän arastelee erikoisempia esteitä ja epäröi hyppääkö tuollaisen hirvityksen yli vai ei. Luottavainen ratsastaja niin kaikki sujuu hienosti.
Kouluratsastus on tuskaa suorastaan. Kyllä taitoja varmasti löytyisi, mutta kun herra ei niitä tahdo näyttää. Keskittymiskyky ei vain riitä. Alku kyllä sujuu hyvin, mutta sitten jossain vaiheessa alkaa Jaakkoa tympimään koko tylsä jankkaus ja alkaa omiaan menemään. Kyllä helppoa:n kuviot Jaakko osaa hyvin, mutta tuskin siitä pidemmälle mennään vaikka muutamat vaativa b:n kuviot sujuvatkin. Askeleetkin olisivat niin näyttävät, mutta kaikkea ei aina saa.

Maastossa on Jaakon mielestä mukava mennä ja nauttiikin suunnattomasti aina sinne menosta, eikä millään viitsisi koskaan lähteä pois sieltä. Kesäisin kannattaa Jaakkoa lähteä uittamaan, sillä vesipeto tämä hevonen suorastaan on. Aina maastossakin vesilammikot pitää mennä läpi, eikä niitä voi missään nimessä kiertää.
Maastovarmaksi ei koskaan voi hevosta sanoa, mutta Jaakko on lähellä sitä. Ei oikeastaan säiky mitään, ei liikennettä tai traktoria, mutta hevosista ei voi koskaan tietää.

Jaakko on ns. yksinäinen hevonen, sillä se ei tule toimeen oikein kenenkään kanssa. Ruunia jos laittaa samaan tarhaan niin heti on ori niille uhittelemassa ja haastamassa riitaa. Jaakolle tammat kelpaavat, oikea gigolo tämä meidän oripoika. ;D

_________________________________

SUKU

Liinahaan Uni-Muisto
R.I. Unen Herra
YLA2
Vir Mva Ch Kuujärven Menninkäinen
Minttusuklaa
Jalo-Toive
Liito-Vauhti
Nooden Villi-Tyttö
Madildo
Vir Mva Ch Kasanova
ktk IIIpalk
Ihmeen Taival
Kaunotar
Metsälän Pipari
Metsälän Muffinssi
Metsälän Kuiskaus


Jaakon suvusta löytyy paljon suhteellisen vanhoja ja tunnettuja nimiä. Se mikä tässä on etu, on se, että ne löytyvät lähipolvista mitä nykyisin ei enää kovilla monella hevosella ole. Harmi vain, että suurimman osan sivut ovat kadonneet tai ovat jotkin vanaht sivut. Isä Liinahaan Uni-Muisto on hieno estepainotteinen, suomenpienhevosori. Se on kilpaillut pääasiassa esteitä ratana 110 cm, mutta myös muutamia koulukilpailuja joukkoon mahtuu. Luonteeltaan ori on vilkas, mutta silti niin hellyyden kipeä. Isänisä R.I. Unen Herra on palkittu YLA2 - palkinnolla. Se on kilpaillut sekä esteitä että koulua ja jälkeläisiä silla on noin 10 kappaletta. Isänisänisä Kuujärven Menninkäinen on oma edesmennyt hevoseni. Se on palkittu Vir Mva Ch - arvonimellä ja jättänyt jälkeensä monia jälkeläisiä. Kuujärven Menninkäinen esiintyykin nykyisin monen suomenhevosen sukutauluissa, tosin ei lähisuvussa vaan kauempana suvussa. Isänemänisä Liito-Vauhti ja isänemänemä Nooden Villi-Tyttö ovat molemmat perussuomenhevosia, mutta Liito-Vauhdilla on useampi jälkeläinen jäänyt.

Emä Madildo on jättänyt maailman 31 vuoden iässä! Muuta tietoa tammasta ei valitettavasti ole. Mutta emänisä Kasanova on yksi virtuaalimaailman tunnetuimmista ja halutuimmista hevosista. Se vaikutti aikanaan Elinan Taikatuulessa missä siitä tulikin tunnettu. Se on jättänyt jälkeensä lukuisia hienoja hevosia ja nykyäänkin monet arvostavat tätä hevosta suvussa. Ori on palkittu Vir Mva Ch - arvonimellä ja on myös kantakirjattu III - palkinnolla. Emänemästä Metsälän Piparista ei ole muita tietoja kuin, että se esiintyy monen hevosen sukutauluissa vielä tänäkin päivänä.

_________________________________

JÄLKELÄISET

ori Kuollontuli, synt. 27.4.'06, emä: Kirveltäjän Kipinöivä
tamma Amelia VOE, synt. 21.6.'06, emä: Ellenin Virna
ori Bellin Uneton, synt. 7.8.'06, emä: Viljamäen Meirami

_________________________________

KILPAILUT

Maaliskuusta 2007 VAIN sijoitukset
Kaikki kilpailut

Sijoitukset yhteensä: 22
  >> esteet: 8
  >> koulu: 14
  >> muut: 0

esteratsastus
vuosi 2007
29.03. / ERJ este / NER / 60-70 cm / 3/25
04.03. / ERJ este / Nerian / 100 cm / 2/70
----
16.7. / ERJ este / Cresendo / 90-100 cm / 2/40
10.7. / ERJ este / Vaniljatuuli / 100 cm / 4/16
25.5. / ERJ este / Greenwich / 90-100 cm / 2/40
17.5. / ERJ este / Heijastus / 100 cm / 1/30
15.2. / ERJ este / Ithildin / 100 cm / 7/50
21.1. / ERJ este / Liinahaka / 100 cm / 6/30

kouluratsastus
vuosi 2007
30.04. / KRJ koulu / Soidintanssi / Helppo B / 3/30
16.04. / KRJ koulu / Tammimetsän suomenhevoset / Helppo A / 5/58
28.01. / KRJ koulu / 5th Avenue / Helppo A / 5/40
23.01. / KRJ koulu / Etna / Helppo A / 3/109
21.01. / KRJ koulu / Doras / Helppo A / 1/40
----
22.8. / KRJ koulu / Summer Horse / Helppo B / 5/40
8.6. / KRJ koulu / Dimmalimm / Helppo A / 2/34
7.5. / KRJ koulu / Nina Hedman Warmbloods / Kür: Helppo B / 1/40
3.5. / KRJ koulu / Kaviopolun Ratsastajat / Helppo B-A / 4/45
20.4. / KRJ koulu / Bellona / Helppo A / 3/40
17.4. / KRJ koulu / FSRa / Helppo A / 7/50
10.4. / KRJ koulu / FSRa / Helppo A / 7/50
10.1. / KRJ koulu / FSRa / Helppo A / 3/50
20.1. / KRJ koulu / Toivola / KN Special / 5/42

muut
-

_________________________________

Ulkoasun © Emma
Kuvien © Natalie V.
Tekstien © Natalie V.